Viikko Gran Canarian lämmössä ja rennossa tunnelmassa

Kanaria

Monen suomalaisenkin vakiolomapaikka on Kanarian saaret. Ravintoloitakin löytyy suomalaiseen makuun, kuten tässä mainostaulussa sanotaan "Kotitekoinen seisova pöytä". Kauppakeskus Jumbon kyljestä löytyy toinen tasokkaaksi testattu à la Mummo.

Atlantin valtamerellä sijaitsevia Kanariansaaria voi epäilemättä kutsua yhdeksi suomalaisten suosikkilomakohteista vuodesta toiseen. Kun Suomessa vallitsee pimein vuodenaika suuntaavat turistit etelän lämpöön nauttimaan vilkkaasta yöelämästä sekä auringosta. Suosituimpia saarista ovat Teneriffa ja Kanariansaarten kolmanneksi suurin saari Gran Canaria. Noin sadan kilometrin päässä Afrikan luoteisrannikosta sijaitseva saari on muodoltaan pyöreä ja se, kuten muutkin Kanariansaarista, on syntynyt valtamerilaatan liikkeiden seurauksena. Alueella on siis ollut tulivuoritoimintaa. Vuosittain Gran Canarialla vierailee yli kaksi miljoonaa turistia. Valtaosa heistä majoittuu saaren eteläosaan, jossa sijaitsevat mm. Playa del Inglés sekä Maspalomasin hiekkadyynit. Juuri tänne saaren eteläosaan, Playa del Inglésiin, suuntautui minun kaikkien aikojen ensimmäinen Kanariansaarten matkani.

Eläkeläisiä sekä turisteja useasta eri maasta

Helsingistä lennettäessä Kanariansaarille pääsee noin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen. Gran Canarian lentoasema on yksi Espanjan vilkkaimmista. Paikallisen väestön elämää matkailija ei Playa del Inglésissä juuri näe. He asuvat pääosin pääkaupunki Las Palmasissa ja saaren siäosissa. Turisteja on kaikista maista mutta yksi suurimmista ryhmistä ovat saksalaiset. Kaduilla kuulee puhuttavan suomen lisäksi myös ruotsia, ranskaa ja tietysti englantia. Eläkeläiset ovat yksi Gran Canarian ja koko Kanariansaarten suurimmista matkailijaryhmistä. Monet suomalaisistakin eläkeläispariskunnista viettävät talvikuukaudet etelän lämmössä ja palaavat kesäkuukausiksi Suomeen. Turistin kannattaakin varoa, ettei innostu liikaa puhumaan kaupustelijoiden kanssa ja päädy lomaosakkeen omistajaksi ellei sitä nimenomaan halua. Nimen kirjoittaminen sopimuspaperiin on sitova ja sitä ei voi purkaa. Tosin EU on juuri muuttamassa kuluttajansuojasääntöjä tässäkin asiassa asiakkaalle edullisempaan suuntaan.

Gay friendly Gran Canaria

Toinen suuri turistiryhmä, joka arvostaa Gran Canarian ilmapiiriä, ovat sateenkaarimatkailijat ja heistä lähinnä homoturistit. Miespareja ja homoja Playa del Inglésin katukuvassa bongaa huomattavasti lesboja enemmän, joita saarella on häviävän pieni osa. Gran Canarialla jokainen yksilö voi kulkea rauhassa ja olla seksuaalisesti sitä mitä on, ilman kenenkään sen suurempia tuijottamatta. Monissa paikoissa, ravintoloissa sekä hotelleissa, liehuvat sateenkaariliput merkiksi ns. gay-friendly–asenteesta. Näin sen pitäisi olla Suomessakin. Ei maksavaa asiakasta voi erotella tämän seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Kanaria dyynit

Playa del Inglésin ykkösnähtävyys on valtavat hiekkadyynit. Rantabulevardin viereen oli rakennettu hiekasta pieniä raamatullisia taideteoksia. Bisnes tämäkin. Kuvata ei saanut ilman maksua. Näköala hotelli Corona Rojasta dyyneille päin.

 Maspalomasin dyynit

Gran Canarian eteläosan ykkösnähtävyys on Maspalomasin dyynialue, joka levittäytyy usean kilometrin matkalle. Ei kannata innostua tarpomaan tulikuumassa hiekassa päiväsaikaan vaan mieluummin kävellä vilkasta rantakatua dyynejä ihaillen. Samalla kannattaa kuitenkin varoa kaikenlaisia kaupustelijoita, etenkin Afrikasta tulleita naisia, jotka hyvin nopeasti ryöväävät sinulta useamman euron. Tiukka EI tehoaa yleensä. Kyseistä rantakatua ei myöskään kannata kävellä lähellä sijaitsevan San Agustinin suuntaan sillä janon yllättäessä voi oluttuopista joutua pulittamaan yllättävänkin paljon. Ainoastaan siitä syystä, että alueella ei ole kilpailua lainkaan. Majapaikastani, hotelli Corona Rojasta, oli mukava kävellä silloin tällöin matkani aikana rantakatua toiselle hotellille, Riu Palacelle, ja suunnata siitä dyyneille. Dyynejä ja rantaa on silmänkantamattomiin. Mikäli haluat ottaa aurinkoa ilman rihman kiertämää, on tämä juuri sopiva paikka suunnata auringon ottoon. Seuraat vain ihmisiä ja päädyt palmujen katveeseen nudistien pariin.

Valitse hotelli tarpeittesi ja kuntosi mukaan

Hotelleja on monen tasoisia. Majapaikkana toiminut Corona Roja on sijainniltaan erinomainen. Tämä on kuitenkin suhteellisen vanha hotelli eli mikäli palvelut ja huoneistojen taso merkitsevät sinulle sijaintia enemmän on Corona Roja väärä valinta. Sijainti lähellä kauppoja, rantaa, ravintoloita sekä yöelämää painoi minulle kuitenkin vaakakupissa enemmän ja siksi voinkin suositella hotellia lämpimästi kaikille. Siitäkin huolimatta, että hotellin iästä todennäköisesti johtuen huonetta jouduttiin vaihtamaan kesken kaiken putkiremontin vuoksi. Kaikki hoidettiin kuitenkin kohteliaasti joten tämäkin vaiva oli pientä isossa mittakaavassa. Eläkeläisten ja liikuntarajoitteisten on syytä valita tarkkaan hotellinsa sijainti, sillä matkalla keskustan kauppoihin ja ravintoloihin voi kohdata yllättävän paljon jyrkkiä portaita.

Kanaria Jumbo

Kauppakeskus Jumbosta on kehittynyt  valtava viihdekeskus. Inglésin alueella on myös monia muita pienempiä kauppakeskuksia.

Huvituksia kaikille

Gran Canarialla on juuri sitä mitä Kanariansaarilta on lupa odottaa. Paljon rantoja sekä huvituksia on myös lapsiperheille. On erilaisia vesipuistoja sekä myös teema- ja huvipuistoja kuten esimerkiksi Aqualand sekä lännenpuisto Sioux City. Ostoskeskus Yumbo on näkemisen arvoinen useine maukkaine ruokapaikkoineen sekä kauppoineen. Tämä kauppakeskus on selvästi alueen suurin. Kauppakeskus tunnetaan ravintoloidensa puolesta myös gay–kansan suosikkipaikkana. Sijaitseehan siellä vieri vieressä useita eri kapakoita, joissa saman sukupuolen ihmiset voivat viettää iltaa yhdessä. Omat paikkansa on niin vanhemmalle kuin tanssimisesta kiinnostuneelle nuoremmallekin sukupolvelle. Yumbo toimii myös keskeisenä paikkana joka vuosi järjestettävälle karnevaalille. Ostoskeskuksen aukiolle on pystytetty lava sekä katsomo ja karnevaalin aikaan sekä aukio että kaupungin kadut kuhisevat mitä värikkäimpiä ihmisiä.

Kanaria karnevaalit

Vierailuviikolle sattui toista viikkoa kestävä karnevaaliaika. Kohokohtana oli n. neljä tuntia kestänyt kulkue. Las Palmasissa ja Tenerifalla on omat karnevaalinsa aikaisempana ajankohtana.

Karnevaalit

Karnevaalikulkuepäivä näyttäytyi kaupungilla hulvattoman huumorintäyteisenä.

Mikäli haluat piristystä kaamokseen eikä vanne kiristä päätäsi Gran Canaria tai jokin muu Kanarian seitsemästä saaresta on juuri sopiva lomapaikka sinulle pitkän talven keskellä. Suomalaisista matkatoimistoista ainakin yksi järjestää matkoja saarille myös ympäri vuoden. Lomasaarten rentous ja vapaamielisyys on jotain sellaista, josta meidän kaikkien suomalaisten tulisi oppia jotain.

Kanarian saaret, (suluissa saaren pääkaupunki):

Teneriffa (Santa Cruz de Tenerife), La Palma (Santa Cruz de La Palma), La Gomera (San Sebastián de La Gomera), El Hierro (Valverde), Gran Canaria (Las Palmas de Gran Canaria), Lanzarote (Arrecife), Fuerteventura (Puerto del Rosario)

Petri Kipinä

Kuvat Petri Kipinä ja Veikko Roininen


 

Teksti Petri Kipinä

Matkakohteena Kreikka, Kefalonia ja Ithaka

Kefalonia on suurin Joonian saariryhmän saarista. Joonianmeressä, Kreikan mantereen länsipuolella, sijaitsevaan saariryhmään kuuluvat lisäksi muun muassa Lefkas, puolet pienempi Zakynthos sekä Ithaka. Kefalonian saaren nimen alkuperästä on useita eri käsityksiä. Yhden teorian mukaan nimi tulee saaren koosta. Kefali tarkoittaa kreikan kielellä päätä. Toisen teorian mukaan saaren nimi juontaa ensimmäiseen kuninkaaseen, jonka nimi mytologian mukaan oli Kefalos.

Argostoli, Greece

Pääkaupunki Argostoli

Kefalonia mainitaan Homeroksen Iliaassa ja Odysseiassa sillä sen naapurisaari Ithakan kerrotaan olevan Odysseuksen kotisaari. Kefalonia kuului Odysseuksen valtakuntaan ja sieltä lähetettiin sotilaita Troijan sotaan. Nykyisin tutkijat ovat löytäneet uusia viitteitä siitä, että tarujen sankarin kotisaari olisikin Kefalonia. Tyypilliseen kreikkalaiseen tapaan mytologiat ja tarinat tahtovat aina elää riippuen siitä kuka niitä kertoo.

Skala, Greece

Leppoisaa lomailua maalaismaisemassa Skalassa, Kefalonian saaren eteläisimmässä kärjessä. Roman Villa on arkeologinen nähtävyys 1800 vuoden takaa. Upeita lattiamosaiikkeja on kaivettu esiin ja työt villan alueella jatkuvat edelleen.

Skala, Kefalonia

Iltaelämä uudessa Skalan kylässä keskittyy pääosin yhden kadun varrelle. Tunnelmaa tuovat puutarhamaiset pihat ja terassit. Ravintola Makiksen isäntä innostui valmistamaan yhtenä iltana kokonaisen possun. Hyvän aterian päätteksi sopii kreikkalainen kahvi ja lasillinen Metaxaa. Skalan kirkossa on italialiasvaikutteinen väritys kuten monissa muissakin saaren rakennuksissa.Vanha Skalan kylä sijaitsee ylempänä vuoren rinteessä.

Kefalonian ja Ithakan uskotaan aiemmin olleen yhtä mutta irtautuneen toisistaan maanjäristyksen seurauksena. Pahin maanjäristys alueella koettiin vuonna 1953. Tällöin 70% koko Kefaloniasta tuhoutui. Ainoastaan saaren pohjoisin kylä, Fiskardo, selviytyi vähillä vaurioilla. Fiskardo on yksi harvoista kylistä, jossa voi vielä nähdä vanhempaa arkkitehtuuria. Alkunsa tuhoisa järistys sai aikaisin aamulla vuoren rinteeltä, vanhasta Skalan kylästä. Maanjäristyksiä saarella on koettu myöhemminkin mutta ei onneksi yhtä tuhoisia. Järistysten lisäksi Kefaloniaa ovat piinanneet muiden Kreikan saarien tavoin metsäpalot.

Fiskardo, Kefalonia

Täällä voi aistia millainen Kefalonian arkkitehtuuri oli aikoinaan sillä Fiskardon kylä säilyi 50-luvun suuresta maanjäristyksestä lähes ehjänä.

Vehreän ja rehevän Kefalonian maisemaa hallitsevat kauniin kasvillisuuden lisäksi vuoret. Saaren korkein huippu, Mount Ainos, kohoaa aina 1628 metriin asti. Vuorten rinteitä ylös ja alas kiemurtelevat serpentiinimäiset tiet, joilta avautuvat huikeat näkymät suurten sypressien hallitsemiin vihreisiin laaksoihin. Talvisin saarella on sateista ja tämän ansiosta kukat puhkeavat heti keväällä loistoonsa. Värien yltäkylläisyys on vaikuttava koko kesän ajan. Otollisten sääolojen takia Kefaloniassa kukoistavat myös monet hedelmäpuut, kuten esimerkiksi granaattiomena, appelsiini, sitruuna ja viinirypäle.

Kefalonian suojelupyhimys on nimeltään Pyhä Gerassimos. Elokuun 16. päivä saarella vietetään pyhimyksen juhlapäivää. Tuolloin Gerasimoksen ruumista kannetaan arkussa maassa makaavien, sairaiden ihmisten yli, ja nämä uskovat tämän parantavan heidät. Gerassimoksen hajoamaton ruumis on näytillä hänen mukaansa nimetyn luostarin alueella sijaitsevassa kirkossa kun kun siellä järjestetään jumalanpalveluksia. Hyvin säilyneen Gerassimoksen ruumiin jaloissa on tarinan mukaan joskus havaittu merilevää. Tämän sanotaan johtuvan siitä, että pyhimys käy silloin tällöin vierailulla naapurisaarten suojelupyhimysten luona. Edellä mainittujen ihmeiden lisäksi saarella kerrotaan myös toisenlaisista ihmeistä. Vuorilla elää tiedon mukaan valkoisia villihevosia. Näistä aroista eläimistä voi hyvällä onnella nähdä vilauksen. Muita tunnettuja eläimiä ovat saaren kirkkaissa vesissä viihtyvät valekarettikilpikonnat (Caretta caretta). Ne ovat jo tuhansien vuosien ajan munineet tietylle rannalle joka on nykyisin suljettu ja vartioitu tänä aikana.

Myrthos, Kefalonia

Myrtoksen rannalle päästään kapeaa kiemurtelevaa tietä pitkin. Paikallista Robola-viiniä voi ostaa tuliaisiksi saaren ainoasta viinipuristamosta. Maanalainen järvi on yhtä vaikuttava kuin tippukiviluolakin. Pyhän Gerassimoksen luostarikirkko rakennettiin lahjoitusvaroin. Sisustuksen koristeluun on käytetty ylenpalttisesti kultaa. Vanhemmassa luostarikirkossa säilytetään Pyhän Gerassimmoksen jäännöksiä.

Maailman viidenneksi kauneimmaksi rannaksi valittu Myrtos sijaitsee Kefaloniassa. Sen, kuten muidenkin saaren rantojen, vesi on kauniin turkoosin sinistä ja ranta pehmeätä valkoista hiekkaa. Kefalonian rantoja on monesti kutsuttu Kreikan kauneimmiksi. Kuvankauniin Myrtoksen lisäksi Kefalonian nähtävyyksiin kuuluu 150 miljoonaa vuotta vanha Drongoratin maanalainen tippukiviluola, joka on kuuluisa hyvästä akustiikastaan. Maailmankuulu oopperatähti Maria Callas on konsertoinut siellä. Osittain maanjäristyksessä romahtaneessa luolassa sijaitsevan Melissànin maanalaisen järven vesi on uskomattoman sinistä ja kirkasta. Vaikka järvi on syvä sen pohjaan voi nähdä. Souteluretki siellä on rauhoittava kokemus ja näkymät sekä ylös että alas ovat vaikuttavat.

Turistien määrä Kefaloniassa kasvoi vuoden 2001 jälkeen, jolloin saarella kuvattiin Nicolas Cagen, Penelope Cruzin sekä John Hurtin tähdittämä Kapteeni Corellin mandoliini. Elokuvan päätähdet saivat paikallisilta kiitosta Nicolas Cagea lukuun ottamatta. Tämä nimittäin sulkeutui huvilaansa eikä tahtonut jutella kenenkään kanssa Elokuvan kohtaus, jossa italialaiset sotilaat tuhoavat miinan, kuvattiin juuri Myrtoksen rannalla. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvaa elokuvaa filmattiin pääasiassa Samin kylässä, jonne rakennettiin täysin kyseistä aikakautta vastaavat lavasteet. Ne tuhottiin koska elokuvassa näytetään myös vuoden –53 tuhoisa maanjäristys. Paikalliset ihmiset saivat avustaa elokuvan teossa ja olisivat halunneet pitää lavasteet. Niin hienot ne heidän mielestään olivat.

Sami, Kefalonia

Samin kaupunki tuli kuuluisksi elokuvasta Kapteeni Corellin mandoliini. Huvijahti Samin lahdella. Ithakan saarelle kuljetaan autolautalla Samista.

Myös monilla muilla elokuvatähdillä on tai on ollut kesänviettopaikka Kefaloniassa ja Ithakalla. Erityisesti Fiskardo on mainio paikka julkkisten bongailuun sillä kylä ja sen satama on tähtien suosiossa. Dreamworks –studioilla on omia huviloita saarilla. Myös kuninkaalliset ovat viehättyneet alueen kauneudesta. Prinssi Charles ja prinsessa Diana tekivät aikoinaan häämatkan huvipurrellaan Ithakalle.

Vathi, Ithaka

Vathin kaupunki Ithakalla

Lomansa aikana voi Kefaloniassa tehdä useita erilaisia opastettuja retkiä. Saarikierroksella pääsee tutustumaan jo mainitun tippukiviluolan, Pyhän Gerassimoksen luostarin ja maanalaisen järven lisäksi saaren ainoaan viinipuristamoon, jossa on mahdollisuus maistella ja ostaa saaren omia viinejä. Mitä mainioin paikka tuliaisten hankintaan. Lauttamatka naapurisaari Ithakalle on myös kokemus. Saari on todella kaunis ja se on myös täynnä pieniä kalastajakyliä. Pikkuruinen Kioni on suorastaan hurmaava ja siellä saa maistaa maailman parasta moussakaa. Ithakan pääkaupunki Vathi on rakennettu amfiteatterin muotoon Kreikan suurimman luonnonsataman ympärille. 

Kioni, Ithaka

Kionin idyllinen ja kuvankaunis kylä Ithakalla. .

Kuvat Petri Kipinä ja Veikko Roininen


{snoobi}